torstai 14. heinäkuuta 2011

Hauskaa silloin kun ei ole pakko


Paitsi että ruokaa on aina pakko tehdä. Lähestulkoon joka päivä. Ja vaikka siirtyisin raakaruuan puolelle ei se poistaisi sitä totaalista kypsymisen tunnetta minkä omaan ruuanlaittoa kohtaan. Mutta ihan itsestäänselvästä syystä tuo asenne ja tunne koko asiaan on vain nieltävä ja hyväksyttävä kokkaaminen. Tai ruuan valmistaminen ainakin jos ei nyt ihan kokiksi ole.

Helpointa on tehdä ruokaa kerralla kunnon satsi. Ja parasta on kun laittaa siihen sellaisia aineksia mitä toiset vihaavat ja itse rakastaa, jotta jää ruuanlaittajalle eniten syötävää... (Kuvittele tähän virnistävä pikkupiruhymiö.)

Olen omaksunut ruuanvalmistustyylin mikä tuntuu kaikkein vaivattomimmalta. Hyvin harvoin valmistelen kokkausta sen enempää pilkkomalla jotain valmiiksi, mutta kun niin teen, teen sitten kerralla kunnon satsin. Taikinakuoria en harrasta, kuten en myöskään friteerausta, uppopaistamista tai yleensäkään ainesten mittaamista. Paitsi hihamitoilla. Tai silmämääräisesti. Kylmälle pannulle suoraan kaikki muut paitsi lätyt ja munat. Ja lättyjä en paista. Uunissa tai pannulla tulee aina paljon kerralla, mikro toimii lopun viikkoa parhaana kaverina.

Rakastan ruokaa jos sitä ei tarvitse itse tehdä. Ja hyvän ruuan syömistä. Nytkin tekee mieli aivan tavattomasti täytekakkua (mansikkaa ja kermavaahtoa), mutta koska en jaksa sellaista tehdä, jää se saamatta. Ja sokoksen kahviossa myytävä valmistäytekakunpalanen on kuivaa. (Kumma miten gluteenittomasta täytyy ehdointahdoin tehdä pahaa vaikka täytekakku on se kaikkein helpoin asia valmistaa gluteenittomana. Vehnäjauhojen tilalle laitetaan perunajauhoja. Ei sen erikoisempaa salaisuutta.)


Tässä päivänä eräänä tuli tehtyä (taas) iso kasa ruokaa. Ja samalla kissoille BARFfia pakkaseen. (Siitä taidankin laittaa oman postauksensa myöhemmin.)

Poikkeuksellisesti riisiä tai kanaa ei ole maustettu mitenkään kypsennysvaiheessa. Ei siis edes suolaa, vaan vain vettä ja öljyä. Johtuen siitä syystä että samoista aineksista laitoin sekä kissoille että ihmisille. Kanaa keitin pannulla runsaassa vedessä ja öljyssä jottei vain olisi kuivunut. Puolet kanasta meni salaattiin.

Valmistin siis kolme eri ruokaa tai osaa, miten niitä nyt halutaankaan kutsua ja jokaiseen laitoin vähän kaikkea.

Jauhelihakastike
Naudanjauhelihaa
Tonnikalaa (tomaattiyrtti)
Tomaattisosetta
Kirsikkatomaatteja (tuoreita)
Paprikaa (½ kutakin: vihreä, keltainen, punainen)
Rosmariinia
Ruohosipulia
Tilliä ja Persiljaa (parvekkeelta. jos teet ohjeen mukaan ni mun partsilta ei tipu!)
Mausteita (mm. chiliä, mustapippuria...)


Salaatti
Salaatinlehtiä, rucolaa, jäävuorisalaattia (kaikenlaista parvekkeelta)
Tummaa riisiä (keitettyä)
Kanaa
Kurkkua
Tomaattia
Paprikaa (½ jokaista: vihreä, keltainen, punainen)
Persiljaa ja Tilliä (aika vähän löysin istutuksiltani)
Ruohosipulia
Öljyä (kylmäpuristettu rypsiöljy)
Limepippuria
(Olisin laittanut vielä auringonkukansiemeniä jos olisi ollut ja maapähkinöitä jos olisin muistanut liottaa niistä hieman kuoria pois.)

Lautaselle lisäsin vielä raejuustoa ja salaatinkastiketta.


Jos on olemassa taivas ja jos pääsen sinne, ei siellä varmasti koskaan tarvitse laittaa ruokaa tai siivota, mutta saa silti hyvää ruokaa joka päivä, ehkä jopa monta kertaa päivässä ja asuntokin pysyy puhtaana ihan kuin itekseen.

Mutta jos ei ole, niin ainahan voi lohduttautua sillä että kun kuolee niin ei tarvitse enää ikinä kokata ja siivota. Mil-loin-kaan! Silloin on mun vuoro saada vapaata kokkaamisesta, siivoomisesta ja pyykkäämisestä.

6 kommenttia:

 1. Tuli raejuuston himo. (Hmm, onneksi oli kaupan kotijuustoa kaapissa, sai toimia korvikkeena.)

  Ruoan laittamisessa on se harmi, että se on niin äkkiä syöty; hyvän ruoan laittamisessa eritoten. Huonossa harmeja on siltikin enemmän.

  VastaaPoista
 2. T: Juu barf. Setä Google löysi mulle hienon sanan.

  J: Pitäisi ehkä osata nautiskella pidempään, mutta toisaalta, ei sitä ruokaa kylmänäkään halua syödä. Että joku raja sillä ruuan nautiskelun pidentämiselläkin on.

  VastaaPoista
 3. Nii, ei oo pakko tehä, paitti ehkä seuraavas elämäs... ;DDD

  Mä oon kans huono laittaan ruokaa. Ku on tottunnu et V tekee ruuan, ni itteksee olles tulee oikeestaa syötyy lähes vaa kasvikunnan tuotteit.
  Mun tekemä ruoka on nii pahaa, ettei sit syö nälkäi koirakaa.

  VastaaPoista
 4. Kyllä ei minusta pitäisi yrittääkään nautiskella ruoasta pitkään joka päivä, ei siitä tule kuin pitkästyneeksi ja väkinäisen venyttämisen olosta kiukkuiseksi. Kunhan hotkimatta syö, se varsin riittää. Jos vielä jaksaa keskittyä siihen, mitä tekee, oli sitten kokatessa tai syödessä, se on jo plussaa. ;-)

  Ja taas on nälkä.

  VastaaPoista
 5. Pp: ootko koittanu ettei koirakaan syö? Mä kun oon tottunu siihen että aika moni elukka syö kuitenkin aika paljon kaikennäköstä. Ja varsinkin sillon kun niillä on vielä erityisen kova nälkä. Paitsi tietysti ne muutamat oudot poikkeustapaukset.

  J: Niin on. Taas on nälkä. Heikottaa jopa.

  VastaaPoista

Kyllä sunkin jutut tänne mahtuu, liitty ne sitten kirjoitukseen tai ei, ni anna mennä vaan! :)