perjantai 15. heinäkuuta 2011

Osittainen BARF

Biologically Appropriate Raw Food tai Bones And Raw Food

Koska en tänäänkään jaksanut käydä hakemassa kissoilleni tuolta ulkoa pikkulintuja, hiiriä ja sisiliskoja (enkä myöskään halua ostaa lemmikkikäärmeille tarkoittuja kuolleita ja pakastettua hiiriä lemmikkieläinkaupasta), annoin kissoilleni sitä mitä ruokaostosreissulla / kaapista löytyi.

Ideana barffauksessa on se että eläimille tarjotaan ruokaa mikä on mahdollisimman lähellä sen luontaista ruokavaliota. Ja ideana taas tässä on se ihan sama juttu mikä ihmisilläkin: mitä luonnollisempaa ja puhtaampaa ruokaa, sitä terveempi elämä. (Kaikkien elimistö kun ei sulata sitä kaikkea mitä sekä ihmisille että eläimille tarkoitettuun elintarvikkeeseen tungetaan paremman säilyvyyden, ulkonäön ja muka maun nimissä.)

Kissojen barffauksessa olen kuullut eräänlaisesta hiiriympyrästä. Eli lihaa, sisäelimiä, nahkaa & luuta sekä ruohoa mitä kissa saa syödessään pikkueläimen vatsalaukkuineen päivineen tai sitten pureskelemalla ruohonkorsia tuolla ulkona. No, nahan ja luut jätän pois. Liha taas on sitä mistä tiedän kissojen tykkäävän raakana ja sitä mitä kaupasta saa kohtuuhalvalla kilohinnalla.

Juliushan on kerran kärsinyt virtsakivistä ja olisi varmasti kuollut jos ei olisi päässyt eläinlääkäripäivystykseen. Ja niillä hinnoilla koitan parhaani mukaan pitää kissan terveenä niin ettei ainakaan saman asian takia tarvitse uudestaan mennä. Virtsakiviä liuottavaa kuivaruokaa saa tietysti huisiin hintaan eläinlääkäriltä, mutta tuntuu aivan älyttömältä maksaa teollisesti tuotetusta ruuasta maltaita kun kaupasta saa ihan tavallista, tuoretta lihaa halvemmalla. Hitto, mureita naudan sisäfileitäkin saa edullisemmin! Asiassa on vain yksi mutta. Julius. Sen mielestä kuivamuona on The Ainut ja Oikea Ruoka, eikä se palvo muita ruokia.


Vielä tää näyttää ihan kohtuulliselta. Vois jopa itekki syyä... jos tykkäis Tartarpihvistä. Toi persilja tuo mieleen sen Shebamainoksen tädin joka laittaa kissansa lautaselle märkämuonaköntsän päälle persiljanoksan.


Kypsän kanan, raa'an naudan jauhelihan, kalan, keitetyn riisin ja rehujen sekaan laitoin pussillisen kissojen valmismärkämuonaa. Lisäksi tähän annokseen minkä tarjosin heti, lisäsin vielä seitä, rypsiöljyä sekä raejuustoa.

Ennenkuin pääsette kysymään allaolevasta kuvasta niin joo, meidän kissoilla on ruokapöytä. Tai itseasiassa vain Roosalla. Se selittyy sillä että kissojen pinominen päällekäin säästää tilaa ja lisäksi Roosa pääsee syömään aivan rauhassa eikä sen tarvitse häiriintyä siitä miten Amanda on aina vieressä kyttäämässä. Eihän siitä sähinästä tulis loppua koskaan! Roosa oppi kahdesta kerrasta päällekkäistymään ihan itse. Jokaisella kissalla on tietty paikka eikä ne saa ruokakippojaan alas ennenkuin ne on menneet paikoilleen. Nykyisin jos Roosalla on nälkä, se käy hakemassa mua kaikkialta ja jos yhden askeleenkin otan keittiötä kohti niin se suorastaan liitää pöydälleen istumaan. "Tässä mää nyt oon, nyt saa ruokkia!"


Eihän se ruoka ensin meinannut maistua nirsoilijakissoille. Raejuusto, jauheliha ja kana on pahaa kuten myös rehut. Roosa tuijas mua turhautuneena ja maukasi (rääkäsi) ilmoille oikein kunnon protestiäänen mutta tyytyi sitten syömään kun ei parempaakaan tippunut. Tylysti käänsin vaan selkäni ja marssin pois näyttääkseni että siinä oli kaikki.


Kuten aina, Amanda söi ensin, vaikka pieniä rippeitä kuppiinsa jättikin ja jäi sitten kytikselle josko toisilta jäisi jotain hyviä palasia jäljelle. Mutta ei tainneet olla kissojen mielestä hyviä ne mitä jokainen jäljelle jätti. Tosin lähes aina siihen mennessä kun on aika antaa seuraava ateria on joku nälissään käynyt nuolemassa joka ainoan kipon puhtaaksi. (Toivottavasti nuolija on ollut joku kissoista...)


Tällä kertaa kissoille pakkaseen siis meni:
Naudan maksaa
Naudan jauhelihaa
Tonnikalaa
Kanaa (kypsää)
Tilliä & Persiljaa
Riisiä (keitetty)
Katkarapuja (yritin tehdä kaiken niin nopeasti että katkaravut eivät pääsisi sulamaan mutta kyllä niistä pienimmät palaset pikkuisen tais lämmetä...)

Laitoin purkkeihin ja pakkaseen. Sieltä niitä on sitten näppärä ottaa ja lisätä päälle:
Maitotuotteita (esim. kermaviiliä tai rahkaa)
Kananmunan keltuaista
Öljyä

+ valmismärkämuonaa jotta saan kissat edes jotenkuten syömään ilman suurempaa suostuttelua.


Nami, nami... Maistuis varmaan sullekki!

4 kommenttia:

 1. No nyt minäkin tiedän mitä BARF on. Ei enää unettomia öitä... ainakaan sen asian suhteen siis :D

  VastaaPoista
 2. Nippelitieto on hyödyllistä. Sillä voi vaikka päteä ja yllättää jonkun joku päivä.

  VastaaPoista
 3. Miksi ihmeessä kypsennät kanan? Miksi ihmeessä lisäät RIISIÄ? Tai maitotuotteita?! Ei kissa tarvitse ruokavalioonsa nautaa tai possua, se on ihan turhaa. Voi ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten tekstini alussa totesin: "Koska en tänäänkään jaksanut käydä hakemassa kissoilleni tuolta ulkoa pikkulintuja, hiiriä ja sisiliskoja (enkä myöskään halua ostaa lemmikkikäärmeille tarkoittuja kuolleita ja pakastettua hiiriä lemmikkieläinkaupasta), annoin kissoilleni sitä mitä ruokaostosreissulla / kaapista löytyi."

   Annoin sitä mitä kaapista löytyi. Kana ja riisi oli kypsennetty ihmisiä varten jo aiemmin. Ja annoin syötävää (sitä mitä löysin) koska kissoilla oli nälkä. Niitä pitää välillä ruokkia, junou. Joskus ne sai tällasta, joskus sitten taas ihan muuta. Ulos hiiriä ja pikkulintuja pyydystämään en voi päästää koska se rauhallinen luonto on aika kaukana.

   Vastaus osaan kysymyksistäsi löytyy jo tuosta blogikirjoituksesta ja sen otsikosta.

   Poista

Kyllä sunkin jutut tänne mahtuu, liitty ne sitten kirjoitukseen tai ei, ni anna mennä vaan! :)