perjantai 26. elokuuta 2011

En tajua...

Työttömyyttä on. Edelleen. Niin paljon että sitä on monen mielestä ongelmaksi asti. Työttömien, kansanedustajien jotka katselevat prosentteja joita niitäkin on kaunisteltu rankalla kädellä ja jopa työllistenkin mielestä!

Samalla kuitenkin on myös huutava pula työntekijöistä. Pitää kuulemma tuoda ulkomailta työntekijöitä kun täällä ei ole. Yritetään kiven kovaa syyttää niitä työttömiä. Miten kaikki työntekijät ovat työtä vieroksuvia, omasta halustaan pitkäaikaistyöttömiä. Vain omaa kapeaa alaansa suosivia, jotka eivät halua kouluttautua uudestaan aivan toiselle alalle millä on työtä. Työttömät ovat nirsoja. Duunari, paskahommat, siivous- ja hoiva-ala ei kelpaa. Muutama hassu eurokaan ei kelpaa siitä että raataa koko päivän työssä mitä olisi valmis tekemään vain ja ainoastaan silloin jos siitä saisi riittävän korvauksen tullakseen toimeen. Riittävä korvaus menetetystä vapaa-ajasta niin että ainut hetki joilloin ei ottaisi työt päähän olisi kun tili saapuisi. Ei kelpaa suomalaisille työ millä ei tule toimeen, ei.

...ja uutisissa on taas ilmoitus siitä miten se-ja-se yritys lomauttaa, lakkauttaa, seisottaa, vähentää, potkii pois. Tai työt eivät lopu, ne siirtyvät. Kauemmas kuin 1000 kilometrin päähän. Lisäksi sama työ pitäisi tehdä pienemmällä palkalla vaikka ruoka ja asuminen maksaa enemmän kuin koskaan. Ei ole työnantajan syy vaan työntekijän kun ei muuta ulkomaille, vaikka Kiinaan tai Intiaan. Tai luovu itsekeskeisistä tavoitteistaan tulla palkallaan toimeen osakkaiden ja yritysjohtajien hyväksi.

En vain tajua.

Jos jotain halutaan tehdä halvemmalla ja säästää asioissa niin työpaikalla vähennetään populaa ja välttämättömin työ ulkoistetaan. Kilpailutetaan jopa. Yksityisillä. Yrityksillä. Yrityksillä joiden yksi tärkeimmistä tavoitteista on tuottaa tulosta, tehdä voittoa.

Jos omalle työntekijälle maksettaisi summa 100 yksikköä tietyssä ajassa + työnantajakulut, (noin 30% lisäys siis) olisi työntekijän palkka 130 yksikköä. Kallista, sanovat, pitää päästä vähemmällä. Ulkoistetaan ja maksetaan 100 yksikköä + ALV (max.23 %) samasta työstä samassa ajassa rekryfirmalle. Hip hei, säästettiin 7%!

Mutta... työntekijä sai ennen 100 yksikköä - verot. Nyt työntekijä saa 100/1,3=76,92 yksikköä - verot. (Palkka + 30% = 100.) ...tai saisi jos työtä ei olisi ulkoistettu, eli pitää ottaa huomioon rekryfirman osuus. Oletetaan että se on vaikkapa 10%. Työntekijä saa siis 100/1,4=71,43 yksikköä - verot. (Työntekijä ostaa halvempaa ruokaa ja tavaraa tai jättää ostamatta kokonaan noin 26 yksikön edestä per sama kyseessä oleva aika. Yritykset valittavat kun ei kuluttaja kuluta.) Mutta hip hei, säästettiin!

En vain tajua.

Peruspalveluitakin ulkoistetaan & kilpailutetaan. Säästetään maksettavassa summassa. Tai sitten ei. Yritys kun voi vedota nousseisiin kustannuksiin, lamaan, työntekijöiden vaatimuksiin paremmasta palkasta ja huonoihin markkinoihin. Mihin vain ja nostaa vaatimusta työn hinnasta. Ja taho missä työ odottaa tekijäänsä maksaa, koska se ei muuta voi. Muuten hommat jää tekemättä.

Kun peruspalvelut ulkoistetaan tulee työstä maksettava palkka veronmaksajilta. Lapsia, vanhuksia ja sairaita hoidetaan veronmaksajien rahoilla. Teitäkin kunnostetaan samaisilla työntekijöiden töistä saamasta palkasta otetuilla osuuksilla. Niistä veronmaksajien rahoista menee sitten työn osalta se 10% rekryfirmalle sen sijaan että tuokin osuus menisi työn tekijälle joka maksaa veroja valtiolle sitä vähemmän mitä vähemmän tienaa. Veronmaksajan rahoja voittoa tuottaville yrityksille siis. Toki yriyksetkin maksavat veroja, mutta itse ainakin maksaisin mieluummin työn tekijälle enemmän enkä sille, joka tienaa työttömyydellä tai työntekijöiden liikatarjonnalla.

Mutta hip hei, säätettiin taas!

En vain halua tajuta.

Miksi joistain valtiolta tulevista etuuksista maksetaan veroa? Takaisin valtiolle. Miksei voi alunperin jo maksaa pienempää summaa, verottomana? Kun on kerran kyse avustuksesta eikä palkasta.

Tätä en oikeasti tajua. Selittäkää nyt joku tyhmälle!

Aika moni työssä käyvä hukkuu töihinsä. Ne, joilla töitä on, saavat sitä yleensä tehdäkseen enemmän kuin pystyisivät tekemäänkään. Työ tulee työn luo niinkuin raha tulee rahan luo. Ja loput sitten vain kyykkivät.

Työssä olevat eivät saisi tehdä ylitöitä koska se maksaa liikaa, kuitenkin aika monessa työpaikassa on ne työt mitkä on aivan pakko tehdä, eikä niitä aina ehdi pätevinkään tekemään normaalin työpäivän aikana. "Otatko ylityön lomana?", kysytään. No kenelle nyt palkallinen loma ei kelpaisi?!! Mutta sillä aikaa kun työntekijä lomailee, ovat työt tekemättä eikä loma- tai sairaslomasijaisia palkata koska se maksaa liikaa.

Jos yrityksessä on 2 työntekijää joista molemmat ovat valmiita tekemään lyhyempää päivää samassa suhteessa pienemmällä palkalla. Parisen tuntia sinne tänne, työntekijöiden mielestä mieluummin vapaa-aikaan. 100 yksikköä palkkaa per työntekijä ennen, nyt 65 yksikköä. Kolmas työtön on valmis tulemaan töihin osa-aikaiseksi. Vaikkapa niin että täydentää sopivasti töissä lyhyempää työpäivää tekevien työpäivän. 35+35 yksikköä =70 yksikköä.

Ennen työnantaja maksoi kahdelle työntekijälle 2 X 100 yksikköä + 30% =260, + ylityötunnit (& viikonloppu- tai viikkoylityötuntilisät) tai palkkaa siltä ajalta kun työntekijä pitää vapaata ylityötunnit tasatakseen.

Nyt työnantaja maksaisi kolmelle työntekijälle 2 X 65 + 70 yksikköä + 30% =260 yksikköä, + ylityötunnit mitkä eivät enää menisi niin helposti viikonlopuille tai paukuttaisi rikki viikkoylityötuntirajaa.

Nyt en kertakaikkiaan tajua mikä siinä on niin vaikeaa? Miksei työtä, mikä on kuitenkin jonkun aivan pakko tehdä, voi jakaa useammalle ihmiselle niin että se työ tulee tehtyä eikä tarvitsisi edes yrittää polttaa töitä jo tekeviä loppuun?

Olis vielä vaikka kuinka paljon asioita mitä en ymmärrä, mutta tämä riittäköön tältä erää. Paitsi... one more thing:

Onko peruspalveluilla tarkoitus jonkun tahon tienata jotain? Asia mitä en kertakaikkiaan tajua on se että jos jokin taho toimii enemmän tai vähemmän vapaaehtoisilla lahjoitusvaroilla, niin eikö tarkoituksenmukaisinta olisi toimia samalla periaatteella kuin yhdistysten pitäisi toimia: voittoa tavoittelematon yritys. Niin, että työntekijät saavat palkan millä tulevat toimeen, investointeja tehdään tarpeen mukaan ja asiakkaat ovat tyytyväisiä kun perustarpeet tulee tyydytettyä joko ilmaiseksi tai kohtuullisen pienellä omavastuuosuudella, huomattavasti pienemmällä summalla kuitenkin kuin vapailla markkinoilla.

Ja vielä niin, että halvempien peruspalveluiden rinnalle tulevia yksityisiä kilpailijoita ei yritettäisi estää millään tavoin, tai ei myöskään tuettaisi yrityksiä verovaroin. Kuka tahansa olisi vapaa tarjoamaan asiakkaille samaa tuotetta: lääkäripalveluita, junamatkoja tai vaikkapa kirjeiden toimittamista millä tahansa houkuttimilla. Nopeampi, elämyksellisempi, luotettavampi tai jopa halvempi.

On niin vaikeaa ymmärtää esimerkiksi seuraavaa asiaa: miksi niin monesta maasta tuolta suomen ulkopuolelta tuhansien kilometrien päästä tulee paketti tänne paljon halvemmalla kuin jos lähettäisit saman paketin täällä kotosuomessa tuohon 100 kilometrin päähän? (Ruoka maksaa paljon kun se tulee tuolta ulkomailta ja muutenkin isoilta tiloilta satojen kilometrien päästä kaupunkeihin, kuljettaminen, varastointi, työntekijät... kaikki maksaa! Mutta ei hemmetissä kannateta lähiruokaa ja pieniä kauppoja, lähiruoka on kallista kun se on niin... ...lähellä!)

Ei mene läpi pitkät välimatkat selityksenä korkealle hinnalle. Mutta jos syyttää tukkuportaita ja niitä välikäsiä jotka hyväksyvät sitä sun tätä ja siirtelevät tuotteita sun muita papereita ja ajatuksia eteenpäin pienen matkaa tekemättä niille varsinaisesti mitään, syyttää samalla vähintäänkin muutamaa isoa raharikasta tai peräti poliitikkoa suomessa asuvien pettämisestä, riistosta ja yleensäkin vain ahneudesta.

Mutta kun nyt olen tehnyt oman osani maailmanlopusta*, onkin hyvä vaikka syödä jotain.

Food. It' good for you.

EN TAJUA! Miten se sai sen porakoneella vispatun kermavaahdon sieltä käsistä, vaatteista, tiskipöydältä, lattioista ja kaapinovista takas sinne kulhoon? :D

*Jossain on erään dokumentin mukaan kuulemma olemassa ennustustietokone mikä kerää internetistä satunnaisia sanoja ja sivuja joiden merkityksestä ja sävystä se sitten päättelee päivämäärän sille milloin maailma loppuu, tulee sota tai vähintäänkin esiintyy merkittävissä määrin yleistä tyytymättömyyttä kaikein kansan keskuudessa. Mitä enemmän tyytymättömyyttä, sen varmemmin mullistus lähellä.

Lisättäköön tähän siis vielä kasa kohtuullisen selittäviä tai provokatiivisia sanoja sekä niiden yhdistelmiä vauhdittamaan vähän sitä sun tätä, tai vaikkapa vain tämän postauksen avainsanoiksi: liika byrokratia, korruptoitunut valtio, rahaa köyhiltä rikkaille, pieni osaa ihmisistä omistaa suurimman osan maapallon varoista, ahneus, köyhyys, ennakkoluulot, piheys (ööö... pihyys... pihiys... emt)

kebabsexshop

terrorismi

Ei tartte varmaan kohta edes ajatella koskaan matkustavansa usaankiinaanirakiinsaudiarabiaan. Mitä näitä nyt onkaan. EN OIS TULLUKKAA!

ONE LAST THING!
Oisko kuitenkin hyvä idea lisätä ihmisten ostovoimaa pitämällä palkat hyvän matkaa toimeentulorajojen yläpuolella ja antaa lapsiperheille, työttömille, sairaille, eläkeläisille sekä opiskelijoille enemmän ihan sitä silkkaa kahisevaa niin että rahaa jäisi jopa (herranen aika, iso musta rasti seinälle, yksi ylimääräinen suklaapatukka kuussa, retki särkäniemeen koko perheelle tai peräti hieman uudempi auto tuon 80-luvun ruostekasan tilalle!) tuhlattavaksi asti?

Tuntuuko siltä ettei tämä postaus lopu koskaan?

2 kommenttia:

  1. Postaus oli pitkä, mutta erittäin asiallinen sellainen...

    VastaaPoista
  2. Ei mikään ihme etten ehdi enää kirjoittelemaan mitään kun postaukset on niin pitkiä että niiden kirjoittamiseen, sanat loogiseen ja ymmärrettävään järjestykseen laittamiseen sekä oikeinkirjoituksen tarkistamiseen tuntuu menevän monta tuntia. (Ja meneekin.)

    Jos en ole tajunnut sitä aamulla kun aikaa on "vain" pari tuntia siihen kun pitäisi olla jo lähdössä, menee postaus automaattisesti tallennettavien joukkoon (luojan kiitos siitä ominaisuudesta) ja siirtyy julkaistavaksi vasta sitten joskus.

    Mun pitää lopettaa jaarittelu.

    VastaaPoista

Kyllä sunkin jutut tänne mahtuu, liitty ne sitten kirjoitukseen tai ei, ni anna mennä vaan! :)