keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Aikavaras

Harlan Ellison väittää, että In Time -elokuvan juoni on varastettu hänen vuonna 1965 kirjoittamasta Repent, Harlequin! -novellistaan.

Miten meidän pienempien tahojen, tavallisten ihmisten voidaan olettaa pysyvän täydellisen nuhteettomalla polulla jos isommat eivät tee sitä edellä? Vai onko nuhteettomuus asia millä aloitetaan, (säännöt määräävä toitottaa että tähän on pyrittävä aina ja ikuisesti) mutta isommaksi tullessa siitä voi lipsua. Täytyyhän lastenkin mennä aikaisin nukkumaan eivätkä saa roikkua tietokoneella kaikkea vapaa-aikaansa vaikka aikuiset voivat vapaasti niin tehdäkin.

Mutta kun on iso ja vanha tai jos on rahaa riittävästi, voi tehdä mitä vain. Eikö? Varastaa vaikkapa ideoita jos ei niitä omasta takaa ole, tai sitten ihan vain aikaa.

Eräs työnantajistani varoittaa yleisessä opettajille jaettavassa materiaalissa seuraavanlaisesti: "Yksilötasolla ongelmatilanteita saattavat aiheuttaa esim. aikavarkaat, myöhästelijät, ylikriittiset, "besserwisserit", väärän tasoisessa ryhmässä olevat..."

...no mutta jos on paljon juttua mitä pitää selittää kaikille, kokoajan. Jos se pitkä puhelu pitää hoitaa juuri nyt, tunnin aikana, eikä koko tunnilta voi olla pois. Jos niitä neuvoja pitää saada tunnilla nythetimulle eikä tunnin jälkeen. Tai jos sitä aikaa ei vain kertakaikkiaan ole! Joku on vienyt alusta ja lopusta pätkän niin että joka paikasta pitää aina lähteä etuajassa, kiireellä jotta ehtii jonottamaan sinne sun tänne ja ennenkaikkea ehtii myöhästyä seuraavasta paikasta. Aivankuin joku olisi ottanut muutaman minuutin joka 60 minuuttisesta pois..."

Kesällä luin kohtuullisen hyvän nuortenkirjan. (Kyllä, olen vielä nuori. Ainakin järjellisesti...) Michael Ende: Momo


!JUONIPALJASTUS!
"Kirja kertoo Momo-nimisestä tytöstä, joka asuu antiikinaikaisen amfiteatterin raunioilla. Momolla on eräs ominaisuus: hän osaa todella kuunnella muita, kun heillä on huolia. Momo ja hänen ystävänsä huomaavat pian, että ihmisillä ei olekaan enää aikaa mihinkään. He saavat selville, että syy on aikaa varastavien harmaiden herrojen. Eräänä iltana Momo löytää Kassiopeia-nimisen kilpikonnan, joka vie hänet mestari Horan, ajan herran luo. Mestari Horan ja Kassiopeian avulla Momo taistelee harmaita herroja vastaan ja onnistuu palauttamaan ihmisille sen kaiken ajan, jonka harmaat herrat olivat heiltä riistäneet."

Ajan vähyys ei siis ole meidän syymme. Se on aina jonkun muun syy, mutta ei koskaan meidän. Asioiden organisointi on taito minkä toiset hallitsevat ja toiset taas eivät. Ja ne jotka eivät hallitse, ihmettelevät jatkuvasti mihin se kaikki aika oikein hurahti. Kuka sen varasti?!

Olisi hienoa jos aikaa voisi varastoida. Ja ottaa sieltä varastosta tarpeen tullen. Kun on tylsää eikä keksi mitään tekemistä, voisi lahjoittaa aikapankkiin tunnin tai pari päivästä, jotta kello olisi jo sen verran että seura (ei se lehti vaan ihan ihka oikea ihminen) tulisi kotiin tai se lempiohjelma alkaisi. Ja sitten kun sitä aikaa tarvitsisi kipeästi lisää, voisi sitä talletettua aikaa nostaa sieltä aikatililtä.

Jos vaikkapa väsyttäisi ja tekisi mieli ottaa tunnin päikkärit, muttei voi, koska pitää tehdä vielä kaikkea tärkeää ennenkuin lähtee töihin ja sekin on jo heti kohta. Mutta ei hätää! Pistetään koko muu maailma parin tunnin tauolle, otetaan sillä aikaa tunnin nokoset ja heräämisen jälkeen jää vielä toinen tunti aikaa niiden tärkeiden asioiden tekemiselle. Kätsää, eikö?

8 kommenttia:

 1. Sinä olet nero! Aikanero. (Kaikki nerot ovat järjeltään nuoria. Aikanerot tietysti erityisesti.)

  VastaaPoista
 2. Aika nero = melkein nero, muttei kuitenkaan 100% nero.

  Tunnetut synonyymit: vähän niinku nero, sinnepäin nero, neronlainen sekä neroisa.

  VastaaPoista
 3. Neroisaa!

  Jos laittaa aikaa pankkiin, jääkö silloin jälkeen (eli onko sen jälkeen jälkeen jäänyt), vai pääseekö edelle (eli on edes edistänyt)?

  (En koskaan hoksaa kesäaikavarkaita oikein. Hetkinen, kesäaikavarkaita... kesä-aikavarkaita? Kesä-aikavarkaat varastavat kesällä aikaa. Kesäaika-varkaat varastavat sen puolestaan kesä-aikavarkailta, ja antavat sen talveksi takaisin.)

  VastaaPoista
 4. Heh, se on tuo Harlan kova poika syyttelemään muita idea varkauksista. James Cameroninkin haastoi oikeuteen kun hänen mielestään Terminaattorissa oli varsin selkeästi käytetty osasia hänen The Outer Limits sarjan jaksoista Soldier ja Demon with a Glass Hand.

  Asia sovittiin oikeudessa ja Harlan maksettiin tyytyväiseksi varsin isolla tukulla tuohta. Lisäksi hän sai nimensä Terminaattorin crediitteihin, Cameronin äänekkäästä vastustuksesta huolimatta.

  VastaaPoista
 5. Ei kai sitä kukaan mielellään myönnä että oma idea ois kopioitu jostain. Oli se sitten kopsattu tahallisesti tai vahingossa.

  Tai sitten niin että kun kaikki ideat on jo keksitty ja ajatukset ajateltu, niin kun saat ihan ihka oman uniikin idean päähäsi, on joku toinen ehtinyt varmasti miettimään sitä samaa ideaa jo aiemmin.

  VastaaPoista
 6. Menitkö hakemaan aikapankista lainaa, ja jäit sille tiellesi, vai teitkö niin ison talletuksen, että tapaamme sinut seuraavan kerran vasta lokakuussa?

  VastaaPoista
 7. Kappas, lokakuu tuli.

  Kävin sairastamassa tuolla sängyn ja sohvan pohjalla pidennetyn viikonlopun. Vei voimat kokonaan ja kaikki pienikin energia mitä sain kerättyä meni sijaisten hakuun.

  Nyt koitan taas keräillä itteäni ja teen kaiken sen mikä on odottanut tekemistä jo monta päivää kun työlle eio löytyny tekijää.

  VastaaPoista
 8. Jaa jaa. Aikavarkaita. :-(

  Nopeahkoa ja kokonaisvaltaista toipumaa.

  VastaaPoista

Kyllä sunkin jutut tänne mahtuu, liitty ne sitten kirjoitukseen tai ei, ni anna mennä vaan! :)