keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Taloyhtiössä tapahtuu

Mikä tämä on, mikä tämä on? (Kuvat avautuvat kivasti klikkaamalla isommiksi.)


Viiden pisteen vihje: Se on rappukäytävässä. (Huomaa ylemmässä kuvassa porauspölyt lattialla. On ollut taas harja tai imuri asentajalle liian tekninen laite.)

Muilta osin rappukäytävän tyylisuunta onkin sitten 50-60-lukujen taitteesta.


Rappukäytävä on taloyhtiössä missä hissin mittari (tai aina hissikään) ei nouse ihan rapun tasalle asti, tai vaihtoehtoisesti (onko lasi puolityhjä vain puolitäynnä) ylisuoriutuu tehtävästään ja saapuu pysäkilleen sellaisella voimalla ettei kertakaikkiaan kykene pysähtymään ajoissa.


Joku on ollut sitä mieltä että tämä on kyyneleen arvoinen hissi, tai ehkä rappua ja jopa taloyhtiötä myöden. Taka-alalla olevat eripari matot (silmiinpistävä väriero) ovat ainakin rumat, jos siis haluaa hiuksia halkoa ja kiinnittää huomiota asukkaiden viihtyvyyteen näin esteettisesti yhtenäistä linjaa pitämällä.


Tai oikeastaan... eriparimatot sopivat oikein hyvin tähän esteettiseen linjaan. Eihän se vanhassa talossa ole niin justiinsa, maalia puuttuu tai se on eriväristä, kulumia, lohkeiluja...


Ystävällisesti pyydetään kyltin mukaan toisessa rapussa sa****amaan valo, vaikka ajastaan jäljessähän tuo kyltti jo on koska nämä valot sammuvat aivan itsestään.


Olisihan täällä, remppa-aiheita. Huolimatta siitä että ovatko nämä putket vielä käytössä, olisi suorastaan luottamusta herättävää tehdä tälle ruostetaideteokselle jotain. Uskallanpa jopa väittää että tämän sekä kaikenlaisten muidenkin "pikkujuttujen" remppaaminen pitäisi paikan paremmin kuosissa pidempään sekä kenties (jos ei nyt aivan korottaisi) niin ainakin pitäisi arvon paremmin ylhäällä kiihtyvän laskun sijaan.


Tähän tyyliin on varmastikin pyritty. Näin siinä rapussa missä isännöitsijä asuu. Pienimuotoinen asetelma, vaikkei nyt niin kovin kaunis olekaan niin ei tämä nyt ihan susi ole. Peilin kokoinen savulasielementti viereisellä seinällä valoineen ja kasvi siinä kaiken keskellä. Ihan ok.


(Ei nouse hissimittari täälläkään rapussa sinne saakka minne hissi on mennyt. Luulen ettei täällä ole aina kaikki inkkarit... hississä syömässä eväitään.)


Tämä onkin sitten vähän hauskempi juttu. Ei ole tässä rapussa asentajat osanneet laittaa peilin kokoista lasia samalle tasolle peilin kanssa, vaan asukasnimikyltin paikalle. ("mitä tässä lukee, jotain sukunimiä ja asunnon numeroita... ei semmosta tarvita!") Savulasin yläpuolella oleva valokin on kärsinyt inflaation, rahat on riittäneet enää kolmasosaan lasin yläreunan pituudesta. Ja katsokaa noita iki-ihania pinta-asennettuja johtoja. Kyllä näissä silmä lepää!


Joten kysymys kuuluu: Mikä tämä on? Sen yläpuolella ei ole loisteputkea. Sen takana ei ole valoja jolloin tämä savulasilaatta toimisi oikein nerokkaana ja kauniina valoelementtinä. Sen takana ei myöskään ole valvontakameraa. Itseasiassa sen takana on vain noin 5 senttiä rappukäytävän ilmaa ja sitten se seinä mikä siinä on ollut tätä ennenkin. Beessi seinä ruskealla raidalla (yök...) mihin päälle on pätkästy sinertävältä näyttävä palanen savulasia.


Tämähän sopii tähän aivan yhtä hyvin kuin missi kaivokselle. Tai sähköauto amishien talliin. Kuin Transformers robotti Pikku naisten kulisseihin. Kuin... noh... musta tuntuu että tämä EI SOVI TÄNNE.

Ihan kiva että isännöitsijä tai kaikki ne jotka taloyhtiön hallituksessa ovat tämän asian päättäneetkään, ovat tehneet jotain, mutta se jotain on mennyt niin metsään kuin vain voi olla. Mielestäni olisi ollut tärkeämpiäkin rahareikiä. Onko niin että tällä rahalla ei olisi saanut edes yhtä pyörätelinettä lisää, minkä olisi voinut laittaa pihalle niin että siihen kohtaan ei ainakaan autot aja eikä siitä kuljeta? Pyörille siis tilaa. Tai olisiko kenties kannattanut kuitenkin parantaa asukkaiden viihtyvyyttä paikkamaalaamalla sekä korjaamalla kaikenlaisia pieniä kohtia kaikista taloyhtiön rapuista. Ovet menevät kunnolla kiinni, ovisummeri toimii eikä vain humise, kellaritiloja siivotaan betonipölystä...

Ei. Ei olisi. Tänne on nyt päätetty laittaa lasilevyt seiniin niin tämän taloyhtiön arvo nousee välittömästi pari tonnia. Levyihin ja niiden asennukseen meni 10 kertainen hinta arvonnousuun nähden, mutta MITÄ VÄLIÄ, Pientä Pintaremonttia toimii niin! "Tässä on toimimaton ja paskanen taloyhtiö missä on vähän se sun tämä rempallaan. Ei se mitään, laitetaan rappuun kolme lasilaattaa käsittämättömiin kohtiin ja saadaan asukkaat hämmästelemään niitä entisten ongelmien sijaan!"

5 kommenttia:

 1. Argh. Taloyhtiöt ja niiden isännöinti. Argh.

  Ehkä niihin tulee vielä jotain? Valoa? Ehkä?

  By Deus, it's full of invisible light. :-P

  *

  "YK AK"

  Yhdistyneet Kansakunnat, Alin kerros?

  Yleiskokoelma, Alkuperäiskokoelma?

  Yläkammio, Alakammio?

  Yhteiskeittiö, Alakertaravintola?

  VastaaPoista
 2. Hyvä heitto tuo näkymätön valo.

  Meillä yk on kellari. Onhan se nyt päivänselvää. :D Mutta sitä en tiedä mitä tuo ak tarkoittaa tuossa toisessa rapussa.

  Mä poksahdan kohta kiukkuuni. Eikä oo oikeesti ees mua kovinkaan koskettava asia tai sellanen että mulla ois siinä penniäkään kiinni, muttakun ottaa niin hitosti päähän joidenkin ihmisten... miksi sitä nyt sanois... tyhmyys... vatipäisyys... se jokin.

  VastaaPoista
 3. AK = Alapuolinen Kuningaskunta, jota hallitsee rappupeikko.

  Elä poksahda. Ajattele posetiivisti: on hieno ilmoitustaulu, johon voi laittaa naapureille heippalappuja! :-P

  ... Jooh.

  VastaaPoista
 4. Googletin ympäriinsä ja osuin tälle sivulle. Asia, johon halusin selvyyden, on rappukäytävissä kuvaamisen laillisuus tai laittomuus. Itselläni olisi aiheeseen liittyviä ideoita. Vähän saman suuntaisia kuin tässä on tehty. Mutta niitä ei tietenkään voi toteuttaa jos seurauksena poliisi tulee kolkuttelemaan ovelle.

  Onko tästä siis kellään antaa mitään tietoa, vai onko pakko edetä "tuskin se haittaa" linjalla? Laki puhuu vain henkilöiden kuvaamisesta, ei paikkojen tai arkkitehtuurin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä.

   Mutta taloyhtiöltä on oltava lupa jos vaikkapa (muka) valvoo kameralla postiluukkuaan kuten eräs rappumme asukas väittää: "Ei mainoksia, kameravalvonta."

   Jos kuvassa on tunnistettavissa olevia ihmisiä niin niiltä pitää olla lupa. Rakennuksista tiedän sen verran että periaatteesa on esim. täysi oikeus kuvata vaikkapa kaupassa sisällä kaupan tuotteita ja arkkitehtuuria, mutta kauppa voi myös erikseen kieltää tämän joko kieltomerkillä tai laittamalla vartijan asialle. Vaikka siihen kuvaamiseen on laillinen oikeus niin ei sitten kuitenkaan ole. Mutta ei siitä sakkoa saa jos jää kiinni ja ajetaan pois. Ja kuvatut kuvat saa pitää.

   Poista

Kyllä sunkin jutut tänne mahtuu, liitty ne sitten kirjoitukseen tai ei, ni anna mennä vaan! :)