maanantai 26. toukokuuta 2014

Ne kokouksen ärsyttävät tyypit

Viime aikoina olen joutunut miettimään ärsyttäviä asioita. Tai siis asioita mitkä ärsyttävät. Koulutehtävänä on pureutua johonkin huolestuttavaan ja ärsyttävään epäkohtaan nyky-yhteiskunnassamme. Ja sitä pitäisi pohtia tanssi-innostamisen kautta.

Juttuhan on niin että ärsyttävistä asioista ei todellakaan ole pulaa. Ei sillä että niitä normaalisti jäisin sen pitempään miettimään koska yleensä voi vain poistua paikalta tai poistaa elämästään tuon ärsyttävän asian tai ihmisen, mutta kyllä silti pari kertaa ehtii silmiään pyörittelemään asioiden sekä ihmisten typeryydelle ja ajattelemattomuudelle. Pitäisi vain päättää jokin yksi ärsyttävyyden aihe. Silti, tulisiko juuri tästä aiheesta mukavasti juttua tanssi-innostamisen tehtävään?


Kokousten häiriköt

0. Viimehetken muuttaja
Kokouksen pitäisi alkaa tunnin kuluttua ja Viimehetken muuttaja lähettää pj:lle, sihteerille tai peräti kaikille viestin: "En pääsekään, voidaanko siirtää alkamaan nyt heti tai vasta kahden tunnin päästä? Muuten seuraavaksi mulle sopii vasta ensi kuussa."

1. Ihan vähän vain myöhässä eli ei oikeastaan myöhässä lainkaan -tyyppi
Kokous alkaa tasalta ja nämä tyypit ehtivät paikalle juuri siihen mennessä. Kokousta ei tosin voida aloittaa tasalta koska ensin pitää hakea kahvia kuuluttamalla siitä kovaan ääneen. Sitten pitää kysellä kuulumisia kaikilta vieressä olevilta ja kertoa tietysti omansa sekä puhua kovemmalla äänellä kuin puheenjohtaja joka korottaa ääntään saadakseen kaikki hiljaiseksi. Vihdoin ja viimein kun kaikki ovat paikoillaan ja kuulumiset on vaihdettu, on kulunut jo akateeminen vartti +vähän enemmänkin.

2. Poukkoilija
Jos käsittelyssä on asialistan ensimmäinen aihe, haluaa Poukkoilija puhua siitä viimeisestä aiheesta. Jos taas on päästy viimeiseen aiheeseen, kysyy Poukkoilija jotain asialistan alkupään aiheista. Toisaalta kun asialistan järjestyksestä on päätetty alussa, ei Poukkoilija ole avannut suutaan lainkaan kertoakseen missä järjestyksessä hänen mielestään asiat pitäisi käsitellä.

3. Ihan pihalla -tyyppi tai Tarinoitsija
Aivan sama mistä puhutaan, Ihan pihalla -tyyppi ei kertakaikkiaan pysty pysymään siinä vaan aloittaa aivan eri aiheesta ja päätyy siihen viidenteen täysin tyhjäpäiseen aiheeseen. Jos kysellään halukkaita järjestäjiä pihatalkoisiin, Ihan pihalla -tyyppi kertoo tarinaa lapsenlapsestaan. Sukua Kattokaa kuinka suloinen mun... -tyypille. Ihan pihalla -tyyppi ei myöskään ole tutustunut kokouksen ennakkoon lähetettyyn materiaaliin, ei edes asialistaan. Ei tiedä muutenkaan mistään mitään, mutta saattaa silti olla hyvinkin innokas kommentoimaan asiaa kuin asiaa. Tosin asian vierestä. Tietysti. Tarinoitsija taas kertoilee pitkiä, joskus ihan hyviäkin sekä juonellisia juttuja, muttei tajua lainkaan sitä milloin niitä tarinoita kannattaa kertoa ja että ehkä joku muu haluaisi joskus kotiinkin kokouksesta. Vaarallisin on Ihan pihalla tarinoitsija. Tämä kertoo omasta mielestään äärimmäisen hyvää juttua mikä jatkuu ja jatkuu eikä kenelläkään ole hajuakaan mistä Ihan pihalla tarinoitsija edes puhuu.

4. Asian vierestä -huutelija
"Saanko ihan nopeasti kysyä yhden jutun tässä välissä..." Ei liity kokoukseen mitenkään tai jos liittyy niin sitä ei voi käsitellä kokouksen lopussa olevassa kohdassa: muut aiheet, vaan juuri nyt. Sukua Poukkoilijalle sekä Ihan pihalla -tyypille. Lisäksi Asian vierestä -huutelija osaa myös kuiskuttaa. Tosin silti kovaan ääneen vierustoverilleen joka nyt sattuu olemaan ristiin koko kokouspöydän toisessa päässä. Ei liity asiaan tai jos liittyy niin jotain mahdollisimman epäolennaista. "Hehe, se sano soVittu... soVittu... hehe..."

5. "Kattokaa kuinka suloinen mun..." -tyyppi
Jos kokouksen aihe on se kuinka suloinen tämän tyypin lapsi, lapsenlapsi, kissa, koira, hamsteri tai vaikkapa pölypallo tai lemmikkivi on, tämä tyyppi on normaali, mutta koska harvoin virallisissa kokouksissa puhutaan tällaisista aiheista, ovat juuri ne viralliset kokoukset ihan vain meidän työkavereidenkin kesken parhaita paikkoja kertoa kuinka saatanan hienon tempun lemmikki teki tai miten lapsenlapsi on oppinut potalle.

6. Tärkeä myöhästyjä
Pelmahtaa kokoukseen vähintään tunnin myöhässä: "Sori en päässyt kun olen niin tärkeä, kertokaa mulle lyhyesti mitä olette käyneet läpi ja mitä päättäneet, mun pitää muuten lähteäkin sitten vähän etuajassa kun olen niin tärkeä, mutta joku, vaikka pj vois lähettää mulle erikseen kyselyn niistä jutuista mitä en ole täällä päättämässä. Kun olen niin tärkeä." Noh, siinähän se jo tulikin. Omasta mielestään maailman napa ja muut taipuvat vaikka viisinkerroin vaikka hän ei edes voi olla ajoissa tai loppuun asti. Jos Tärkeällä myöhästyjällä ei ole oikeasti ollut mitään menoa ennen tai jälkeen kokousta ja Tärkeä myöhästyjä tietysti on silti myöhässä, ei myöhästyminen ole hänen syytään vaan sen joka on lähettänyt kokouskutsun koska se ei ole tullut perille tai koska häntä ei ole muistutettu kokouksesta viikkoa / päivää / tuntia / varttia ennen.

7. Kaikki käy -tyyppi
Tämä on yleensä hiljainen jolla ei ole mitään mielipidettä mistään tai sitten mielipide on aina se mitä kaikkein kovimmalla äänellä huutava on mieltä. Jos kuitenkin Kaikki käy -tyyppi on jotain mieltä niin sitä mielipidettä ei esitetä kokousta ennen kun ennakkomielipiteitä kysellään s-postilla, ei kokouksessa, eikä silloinkaan kun kokouksessa päätetyistä asioista tiedotetaan koosteella kaikille. Vasta sitten kun päätetyt asiat on painettu lehteen, levitetty 10 000 talouteen ja kuulutettu kirkossa, Kaikki käy -tyyppi sanoo että tämän asian olisi voinut tehdä ehkä näinkin, toisella tapaa. Hyvin läheistä sukua En minä näin päättänyt -tyypille.

8. En minä näin päättänyt -tyyppi, Mitäs minä sanoin -tyyppi tai Mä luotan teidän päätökseen -tyyppi
Mä luotan teidän päätökseen tyyppi ei tule kokoukseen vaan sanoo että luottaa muiden päätökseen. Kukaan näistä tyypeistä ei kerro eriävää mielipidettään kun sitä kysytään. Ei ennen kokousta, ei kokouksessa. Paitsi jälkeenpäin kylläkin. Ja varsinkin jos jokin on mennyt pieleen. He kun eivät ole alunperin olleet tätä mieltä. Valitettavasti se mielipide ei vain näy kokouksissa tai kokousten pöytäkirjoissa.

9. Nasse Negatiivi
Nasse Negatiiville ei käy mikään. "Kun se kuitenkin maksaa, ei se ole ennenkään onnistunut, ei siitä mitään tule, ei kannata edes yrittää, mikä helvetin juttu tää edes on..." Tietää kyllä omien sanojensa mukaan mistä puhutaan mutta todennäköisesti ei ole lukenut kuin otsikot (Iltalehden otsikot) ja päättänyt asiat niiden perusteella.

10. Posse Posiitiivi
Posse Positiivin mielestä kaikki onnistuu kun vain uskoo että se onnistuu. Sen asian eteen ei sen enempää tarvitse tehdä. Tai ehkä korkeintaan napsauttaa sormiaan. Järjestetään tapahtuma ja paikalle tulee kaikki kun vain päätetään järjestää se tässä kokouksessa. Ei tarvitse jakaa mainoksia, ei tarvitse ennakoida säätä, ei tarvitse miettiä mitä tapahtuu missäkin järjestyksessä.

11. Villi idea -tyyppi
Rahaa pitäisi jostain saada ja Villi idea -tyyppi ehdottaa että aletaan myymään kesätaivasta. Ihan vaan noin villinä ideana. Osa näistä tyypeistä on jopa tosissaan. Osa taas vitsailee koska kuvittelee että heidän letkautuksensa ovat uniikkeja ja kaikki haluavat nauraa niille.

12. Yksinkertaisuuden huippu
Asiaa on puitu alustavasti jo aikaisemmassa kokouksessa. Sitä on yksinkertaistettu kaikille lähettämällä esimateriaalia. On tarjottu koulutusta ja opastusta mitä hyvin harva on kuitenkin suostunut vastaanottamaan. Ei ainakaan se joka sitä eniten tarvitsisi. Asiaa selitetään uudestaan kokouksessa vaikka kenelläkään ei olisi siihen enää aikaa eikä haluja, mutta koska se yksikertaisuudenkin huippu halutaan ottaa huomioon. Tietysti tiettyyn rajaan asti vain. Silti yksikertaisuuden huippu ei tajua ja muut ihmettelevät miten se on päässyt tänne.

13. Mä en jaksa -tyyppi
"Mä en jaksanut lukea esimateriaalia kun sitä oli niin monta sivua, eikö joku vois lyhyesti selittää sitä mulle..." "Mä en ainakaan jaksa tulla mukaan." "Mä en muuten sitten sitä hommaa tee, se on liian työläs." "Mä en jaksais päättää tätä asiaa nyt kun on niin kuuma / kylmä / liian sopiva ilma." "Et sä viitsis tehdä tätä kun sä oot ottanut siitä asiasta jo selvääkin ja saat sen tehtyä niin paljon helpommin kuin mä?" "Se asia on mun To Do -listalla mutta en ole sitä vielä ehtinyt / viitsinyt / jaksanut tehdä." "Ei mulla ole aikaa tämmösiin, eikö tätä voisi hoitaa joku muu?" Hyvin läheistä sukua Nasse Negatiiville.

14. Kiusaaja
Se jonka mielestä sinun pysty nenäsi tai reilun kokoinen pelastusrenkaasi kertoo sen että tätä sinun ajamaasi asiaa ei ainakaan voi kannattaa vaan se on ehkä naurettavinta mitä Kiusaaja ja Kiusaajan kaverit ovat ikinä kuulleetkaan. "Voisitko ehdottaa vielä jotain tyhmempää ideaa, voisitko?" Sukua Vähättelijälle.

15. Vähättelijä
"Kun sinä nyt olet noin heiveröinen niin ethän sä tätä asiaa voi hoitaa." "Mitä sinä, pikkuinen tästä asiasta oikein tiedät?" Edeltävät kommentit saat vähättelijältä jos tällä on vielä edes pikkuisen sydäntä jäljellä. Kunnon vähättelijä käyttäytyy kuin sinua ei olisi ollenkaan. Juuri ääneen sanomasi asia onkin nyt tulossa Vähättelijän suusta ulos ja sekä Vähättelijän että tämän (sauna)kamujen mielestä aivan loistoidea. Seuraavaksi kaikki taputtavat Vähättelijää selkään koska keksi niin hyvä idean.

16. Nippe Nippelitieto
Ahaa, nythän päästiin asiaan! Pitäisi hankkia lämminvesivaraaja ja Nippe Nippelitieto on ottanut selvää niistä. Lämminvesivaraajien kaukaisesta historiasta saakka! "Alussa maa oli sulaa magmaa..." aloittaa Nippe Nippelitieto. Sukua Tarinoitsijalle. "Ja tiesittekö muuten että jää sulaa luistimen terän alla. Siksi luistin luistaa jäällä!"

17. Ultimate myöhästyjä
Kuin Tärkeä myöhästyjä mutta myöhässä niin paljon että kokous loppuu vartin kuluessa. Kaukaista sukua joskus myös Ihan pihalla tyypille tai Posse Positiiville. On joko närkästynyt siitä että toiset ovat kehdanneet aloittaa kokouksen ilman hätä koska hän on niin Tärkeä ihminen. Tai sitten edustaa täysin toista äärilaitaa: ei tiedä missä kokouksessa on eikä välitä siitä mitä siellä on päätetty. Pursuaa älyttömiä ideoita ja jää kehittelemään niitä tuntikausiksi Villi idea -tyypin kanssa.

18. Toisen galaksin asukki
Tulee paikalle päivän / viikon / kuukauden etuajassa tai myöhässä. Väärä aika, paikka, päivä ja galaksi.


***

Toisaalta, ei ole mitään väliä millaisia arkkihäirikköjä kokouksissa oikein asustaakaan, syy on kuitenkin aina puheenjohtajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kyllä sunkin jutut tänne mahtuu, liitty ne sitten kirjoitukseen tai ei, ni anna mennä vaan! :)