torstai 16. huhtikuuta 2015

Tasa-arvon sanat

Woman explains why she's not a feminist

Ikävää että feminismi sana on niin monen mielestä jopa ihan kirosana tai hävettävä asia. Se sana antaa aika monelle ihmiselle hyvin vahvan kuvan 70-luvun tyyppisestä karvapehkoilla varustetusta vihaisesta ääriliikkeen miehiä vihaavasta naisesta joka omaa etuaan ajaessa unohtaa kaiken muun ja latistaa muiden tasa-arvoasiat alleen.

Mulle feminismi ei tarkoita tuota. Eikä ainakaan sitä että naisten etua ajaessa pitäisi samalla polkea miesten etuja tai olla etuoikeutetumpi. Luen itseni feministiksi enkä häpeä sanoa sitä ääneen. Mulle tasa-arvo tarkoittaa samanlaista kohtelua sukupuoleen katsomatta. Feministi taas tekee sitä erityisesti naisen näkökulmasta.

Omasta näkökulmastani on jotenkin todella hassua että kukaan nainen tai naiseksi itsensä tunteva voisi sanoa olevansa jotain muuta kuin feministi. Jos on nainen ja kannattaa sukupuolten välistä tasa-arvoa, on automaattisesti feministi. Eikä se mielestäni auta tasa-arvoista kohtelua ympäri maailmaa ollenkaan että taipuu muiden tahtoon feminismin määritelmästä ja näin allekirjoittaa puheillaan itsensä ulos feminismistä. Siitä aatteesta minkä joku muu on määrittänyt kiihkoilevaksi ääriliikkeeksi. Voi tosin olla että juuri minä en tarvitse feminismiä (ärsyttää kun hyvinvointiyhteiskunnan kauniit nuoret naiset ilmoittavat somessa sankoin joukoin etteivät tarvitse feminismiä) vaikken olekaan enää nuori ja kaunis, ainoastaan kaunis. Kannatan feminismiä avoimesti myös niiden vuoksi jotka eivät elä tasa-arvoisessa yhteiskunnassa.

Ymmärrän että jotkut haluavat irtaantua jostakin sanamääritelmästä tai joukkiosta siksi että sana on saanut huonoa julkisuuttaa joko kiihkoilijoiden toimesta tai sitten niiden toimesta jotka eivät todellakaan kannata miesten ja naisten keskeistä tasa-arvoa. Mutta sana on kuitenkin vain sana ja siihen löytyy tosiaan hyvin yksinkertainen ja yksiselitteinen selitys. "Feminismin mukaan naisille tulee olla samat oikeudet ja mahdollisuudet kuin miehille."

Mielestäni tasa-arvoa kannattavien naisten (esim. videossa esiintyvä nainen) ei kannattaisi keskittyä kinastelemaan muiden naisten tai feministien kanssa vaan luoda oman toimintansa kautta sanalle feminismi oman mieleisemmän ja paremman kuvan. Feministi -sanaa on jo eri tahot vuosikymmeniä yrittäneet painaa alas ja tuomita sekä väheksyä. Ja se on toiminut aika hyvin koska joku nykynainen tosiaan kokee tarpeelliseksi tehdä erikseen videon siitä miksi on nainen joka kannattaa tasa-arvoa mutta ei missään nimessä ole feministi.

"Helvetissä on erityinen paikka naisille jotka eivät auta toisiaan"

Jos uskonto halutaan sekoittaa tähän (ja onhan se jo vuosisatoja sekoitettu) niin taivaassa on varmastikin sitten erityinen paikka miehille jotka auttavat naisia.

Watch Joseph Gordon-Levitt Explain Why He’s a Feminist

Jos uusia määritelmiä ja sanoja kaivataan määrittelemään ihmisiä sukupuolen mukaan tai siihen katsomatta aatteet huomioiden, täältä niitä pesee.
Sukupuoleen katsomatta tasa-arvon kannattaja on tietysti tasa-arvisti.
Miespuolinen tasa-arvoa kannattava on tietysti malisti. Tai manisti. Kumpi vain käy. Riippuu tunteeko itsensä eläimelliseksi maalaiseksi vai rahakkaaksi kaupunkilaiseksi. ;)

Vaikka tykkäänkin väännellä sanoja ja keksiä uusia, niin sen sijaan että tärkeissä asioissa keskitytään näin paljon sanojen merkitykseen, voisi tehdä töitä enemmän itse aatteen hyväksi ja maailman kaikille paremmaksi muuttamiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kyllä sunkin jutut tänne mahtuu, liitty ne sitten kirjoitukseen tai ei, ni anna mennä vaan! :)