keskiviikko 12. elokuuta 2015

Epävarmuus ei ole häpeä

Mielestäni ei ole häpeä sanoa jos ei osaa jotain asiaa tai jos on epävarma. Ei ole myöskään häpeä sanoa ettei uskalla lupautua johonkin asiaan jos elämäntilanne ei sitä salli.

Itsetutkiskelun paikka on kuitenkin siinä vaiheessa kun löytää itsensä usein tilanteista jossa kuulee ihmisten sanovan: "mutta lupasit tehdä tämän", "sanoit että osaat" tai "lupasit olla paikalla". Oikea vastaus tähän ei välttämättä ole: "Muut ihmiset ovat väärässä." Oikea vastaus saattaa löytyä peiliin katsomalla.

Lupauksen pettäminen vaikuttaa suoraan niiden ihmisten elämään jotka ovat uskoneet lupaukseen. Syntyy aikataulumuutoksia, töiden kasaantumista sekä huonoa ilmapiiriä. Mikään ei tuhoa tiimin ryhmähenkeä, parisuhdetta, ystävyyttä tai toimivaa yritystä paremmin kuin henkilö joka varastaa itselleen aikaa, osaamista ja huomioita toisilta. Aikavaras myöhästyy toistuvasti niin että muut joutuvat odottamaan. Mukaehtijä lupaa tehdä enemmän kuin pystyy niin että lopulta muut tekevät työn. Ja Kaikenosaaja sanoo osaavansa asioita joista ei ole ottanut riittävästi selvää niin että ongelmia joutuu myöhemmin selvittelemään moni muukin.

Vaatii kanttia sanoa ei asioille joita ei ehdi tekemään ja vaatii hyvää itsetuntoa kertoa toiselle ihmiselle rehellisesti jos ei osaa jotakin asiaa. Kaikkea ei voi saada, kaikkea ei voi ehtiä tekemään. Eikä kukaan oleta että osaat kaiken kaikesta.

Lupauksista kiinni pitäminen kertoo kunnioituksesta toista ihmistä kohtaan. Se kertoo siitä että otetaan huomioon toinen ihminen ja osataan asettua tämän asemaan. Kunnioitetaan toisen ihmisen antamaa luottamusta ja osataan arvostaa sitä.

Rehellisyys on ennenkaikkea rehellisyyttä omasta itsestä.

P.S.
Pumppu putosi päähäni sunnuntaina. Tänään sitä on alkanut sattumaan. Ei pumppua, se sai jo ansionsa mukaan, vaan päätä. Tai siis kuhmua päässä. Eikä mikään tavallinen polkupyörän pumppu vaan iso (muovinen) pumppu jolla voi täyttää hartiavoimin vaikkapa jumppapallon lähes hetkessä. Riippuu tietysti niistä hartiavoimista. Aloin pumpun vuoksi miettimään elämää. Sen pumpun, ei omaani. Että tämäkö oli nyt tämän pumpun elämän kohokohta. Pudota vaatekaapinsiivoojan päähän. Tästähän voisi riimitellä vaikka biisin. Siellä se pumppu sitä biisiä nyt vääntää. Vaatekaapissa ihan perällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kyllä sunkin jutut tänne mahtuu, liitty ne sitten kirjoitukseen tai ei, ni anna mennä vaan! :)