maanantai 2. marraskuuta 2015

Jatkuvan uloshengittämisen taito

Tiedätkö sen tunteen kun seisot kassajonossa / istut bussissa sellaisen henkilön lähellä joka huokuu ympärilleen vanhan viinan odouria? Sellaisella tasolla että vaatii suuria ponnistuksia ettet oksentaisi sisuskalujasi pihalle saman tien, luita, jänteitä ja aivojasi myöden? Vedet silmissä ajattelet ettei tämä voi kestää enää kauaa ja hampaita yhteen purren opettelet hengittämään koko tuon tuskallisen ajan (minuutista puoleen tuntiin) pelkästään ulos. Selvää on että pidemmän bussimatkan jälkeen on hieman sinervä ja heikkopäinen olo.

Lopulta kuitenkin pääset eroon tuosta krapulakuninkaallisesta ja on sisäänhengityksen vuoro. Ihanaa, raitista ja virkistävää ulkoilmaa. Ja kuinka taivaalliselta se tuntuukaan!

Samanlaiseen jatkuvan uloshengittämisen olotilaan voi joutua myös elämässä. Yhtäkkiä huomaat että tuli tehtyä virhevalinta elämän "kassajonon" tai "istumapaikan" suhteen. Väärä työpaikka, väärät uudet kaverit, väärä suhde, väärä asuinpaikka, väärä sijoitus. Onhan noita vaihtoehtoja mistä valita. Harva ihminen tekee jatkuvia oikeita valintoja. Eikä väärästä valinnasta kannata soimata itseään. Liika riskinoton välttäminen voi taas johtaa tylsään ja elämättömään elämään. Mutta jos ei ole lainkaan varautunut siihen että valinta voi olla väärä, kannattaa ottaa opikseen tästä kerrasta ja ennakoida tulevien väärien valintojen suhteen.

Ensin ajattelet että kyllä tässä on tilaa hengittää, sisäänkin, mutta pikkuhiljaa tilanteen vakavuus alkaa valjeta ja loppujen lopuksi et ajattele enää mitään muuta kuin ulospääsyä. Ainut ajatus on että happi loppuu juuri nyt.

Todelliset sissit eivät tietystikään luovuta, vaan sinnittelevät loppuun asti. Loppu on joko kuolema (johtuen siitä jatkuvasta uloshengittämisen taidosta ja lujasta tahdosta pysyä siinä) tai tilanteen ratkeaminen itsestä riippumattomista syistä. Vaikka asioilla on tapana aina muuttua, suuntaan tai toiseen, voi sitä odottaessa kuitenkin mennä henki.

Toinen vaihtoehto on että teet itse asialle jotain. Vaihdat kassajonoa, siirryt bussissa toiselle paikalle tai jäät pois kyydistä liian aikaisin. Palautat oman elämäsi kontrollin. Ja kun teet sen, tajuat kuinka typerää onkaan ollut sinnitellä edes siihen asti. Ymmärrä että kyse ei ollut siitä että sinun olisi pitänyt yrittää vielä enemmän, vaan siitä että asia on alun perin ollut perinpohjin mätä. Eikä mätää voi kukaan muuttaa tuoreeksi ja syömäkelpoiseksi.

Itse olen vihdoin ja viimein päässyt hengittämään sisään. Pitkästä aikaa. Ja kuinka uskomattoman hyvältä se maistuukaan!

3 kommenttia:

 1. Oho. Onnittelut, kai.

  Rauhallista joulunaikaa. Ja vapaampaa sitä. Hengittelyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Kiitos. Rauhallista on ollut. Oikein mukavaa uutta vuotta sinne suuntaan.

   Poista
 2. Kiitos.

  Ja mitä ikinä tapahtuu, älä ikinä menetä tota. Kykyä hengittää, kykyä nähdä, kykyä innostua ja innostaa.

  Kaunista uuttavuotta ja hyvää tulevaa.

  VastaaPoista

Kyllä sunkin jutut tänne mahtuu, liitty ne sitten kirjoitukseen tai ei, ni anna mennä vaan! :)