perjantai 6. marraskuuta 2015

Taito muuttaa maailmaa

Jaa-a. Mitähän sitä lähtis keväällä tai kesällä opiskelemaan? Kun nyt näyttäisi siltä että aikaa olisi taas ensi vuonna ihan ikiomaankin käyttöön. Mikä minusta siis tulisi isona vielä sen lisäksi mitä jo olen?

Pienenä halusin vuorotellen balettitanssijaksi tai poliisiksi. Näin silloin että ammatit ovat riittävän lähellä toisiaan voidakseni jopa yhdistää ne. Ja sen että olin oikeassa todistaa somepoliisien viimeaikaiset käsilläkävely ja tuolijumppa julkaisut.

Palaisinko takaisin parinkymmenen vuoden takaisiin tanssiharrastuksiin opiskelujen kautta? Ehkä ei. Vaikka pää keskittymisen suhteen voisi soveltua alalle nyt paremmin kuin silloin, polvet taas ei. Keho tosin kaipaa jatkuvaa liikettä.

Kouluttautuisinko siis vahvemmaksi ja varmemmaksi ohjaajaksi? No luonnollisestikin, mutta missä määrin? Irlannista ja englannista löytyy mukavasti kansainvälisestikin tunnustettuja kahvakuulaohjaajakoulutuksia. Toisin kuin suomesta. Suomeen kansainväliset sertifikaatit eivät ole vielä oikein rantautuneet. Ja mikäs sen mukavampaa kuin pistää matkailu yrityksen piikkiin. Mutta tarvitsenko lisää vakuuttavuutta sertifikaateilla koska en ohjaa niiden perään huutelevissa yrityksissä? Kokemus on aina hyväksi, paperilappu siitä on kuitenkin vain paperia.

Entä elokuvat, videot, kuvaus ja taide? Ei tullut elokuvaohjaajaa minusta ja ehkä hyväkin niin. Mutta paras opettaja ikinä on jäänyt niin hyvin mieleen ettei vuosien myötä intohimoni eri esitysmedioihin ja videoalaan ota kertakaikkiaan hiipuakseen. Ja pieni journalisti minussa haluaa kuitenkin aina tavalla tai toisella antaa kuulua itsestään ja mielipiteistään.

Katsoessani Francis Alÿsin Reel - Unreel lyhytelokuvan pelkäsin ensin että tämä on vain 20 minuuttinen versio Tarkovskin Stalkerista. Taide-elokuvaa hulppeimmillaan. Mutta ei. Aina sanomaa ei tarvitse olla tai sen ei tarvitse aueta heti, mutta tässä on. Se sanoma. Videot, elokuvat, media ja taide yleensäkin ovat mielestäni parhaimmillaan silloin kun niillä yritetään muuttaa maailmaa. Taistella valtaa väärin käyttäviä vastaan tai tuoda epäkohtia julki. Antaa ihmisille ajateltavaa ja uutta näkökulmaa. Taide muuttaa maailmaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kyllä sunkin jutut tänne mahtuu, liitty ne sitten kirjoitukseen tai ei, ni anna mennä vaan! :)