maanantai 23. huhtikuuta 2018

Pikamuoti vs. aina muoditon

Kuva: CC BY-SA gallery.insaneworks.fi

Kirppikseltä löytyy välillä todella ihania helmiä ja kauniita, käyttökelpoisia sekä hyväkuntoisia vaatteita. Kestävistä materiaaleista tehtyjä entisaikoijen helmiä. Olen löytänyt lukuisia ihania neuleita, paitoja, housuja, hameita, mekkoja ja takkeja kirppiksiltä ja suurin osa niistä on käytössä edelleen. Lue: odottaa henkarilla sitä päivää jolloin pukeudun johonkin muuhun kuin liikuntavaatteisiin.

Tietysti osaa vaatteista ei vain voi ostaa kirpputorilta siksi koska ne eivät enää kelpaa käyttöön. Hyviä, hien iholta pois siirtäviä liikuntavaatteita on vaikea ja muita kuin kevyitä kesäkenkiä on mahdotonta löytää kirppikseltä. Silloin on pakko ostaa uutena ja pyrkiä käyttämään vaatetta mahdollisimman pitkään.

Hyvä puoli kirppiksiltä vaatteita ostaessa on se että paidat eivät enää ekan pesun jälkeen muuta muotoaan muuksi. Hyvä puoli on myöskin se että ei ole koskaan pukeutunut viimeisimmän muotivillityksen mukaan, paitsi silloin kun muotia on pukeutua entisaikojen muotiin. Sekä se että yhdellä ostolla on saavuttanut monta hyvää asiaa. Antanut jatkoaikaa käyttökelpoiselle vaatteelle, kannattanut rahoillaan kierrätystä ja ostopaikan valitsemaa hyväntekeväisyyskohdetta, sekä se että ottaa kantaa pukeutumisellaan siihen ettei kenenkään tarvitsisi oikeasti pukeutua viimeisimmän muodin mukaisesti.

Mutta valitettavaa on kuitenkin se että samalla kun osa ihmisistä tiedostaa todella hyvin vastuunsa maapallon luonnonvarojen kulutuksesta, tuotteiden kierrätyksestä, roskien oikeaan paikkaan viemisestä ja pikamuodin haitoista, on olemassa myös se kasvava ihmisryhmä jotka joko ymmärtämättömyyttään tai tahallaan tekevät juuri toisin päin kuin pitäisi eettisesti ajatellen tehdä. Vastarannankiisket.

Roskat putoavat käsistä kadulle ja metsään juuri siihen kohtaan missä vastarannankiiski sattuu oleskelemaan sillä hetkellä kun kääreestä tulee roska. Mikään muu vaate ei kelpaa kuin tämän sesongin muotituote. Vaatteet sekä muut kulutustavarat pitää saada mahdollisimman halvalla tai ainakin vaihtoehtoja pitää olla paljon. Kierrätys, kirpputorit, lajittelu ja säästäminen ovat kirosanoja. Henkilöautolla kaupan oven eteen, ylimääräistä ruokaa jääkaappiin jotta on paljon pois heitettävää kun parasta ennen päivämäärä on käsillä. Aina valot, kodinkoneet, tekniikka ja hifilaitteet päällä. Lämmitys pakkasella täysillä ja ikkunat samaan aikaan auki.

"Nyt se kyllä liioittelee", ajattelet.
Enhän minä. Koskaan.

Samalla tavalla kun kaikki tuntevat jonkun jonka lempinimi on Jiipee, tuntevat kaikki jonkun joka on joskus todennut: "Minä en koskaan astu bussiin." tai "Roskien kerääminen ei ole minun työtäni, täällä on erikseen henkilökuntaa sitä varten." sekä "Kirpputorivaatteista saa kirppuja enkä halua edes viedä mitään sinne, mieluummin rikon ja heitän roskiin kuin annan ilmaiseksi jollekulle toiselle."

Liioittelenko?

Miksi olla muotia jos voi olla muoditon?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kyllä sunkin jutut tänne mahtuu, liitty ne sitten kirjoitukseen tai ei, ni anna mennä vaan! :)